Indivi
Kęstučio g. 43 Vilnius 08123 Lithuania
+37066677977 info@indivi.lt

Naujausi įrašai

Deimanto anatomija

Deimantas yra sudarytas iš dviejų pagrindinių dalių, karūnos ir paviljono. Jų struktūra ir tarpusavio sąveika turi didžiausią poveikį deimanto spindesiui. Tobuliausiai šviesą atspindi ir žaižaruoja apvalūs deimantai, kurie turėdami 57 arba 58 briaunas dar vadinami briliantais. Deimanto anatomija padės Jums lengviau suprasti iš kokių dalių susideda deimantas.

Matuojant deimantų briaunavimą svarbu atsižvelgti į visas jų dalis: rundisto skersmenį, aikštelės plotį, karūnos aukštį, bendrą aukštį, rundisto storumą, paviljono gilumą ir koletę (žr. paveikslėlyje).

Deimantų ekspertai, esant galimybei, rekomenduoja rinktis tik gero, labai gero arba idealaus briaunavimo briliantus, jokia kita iš 4C ( Cut – briaunavimas, Color – spalva, Carat – karatų kiekis, Clarity – skaidrumas) deimanto savybių neturi didesnė įtakos deimanto grožiui. Taigi deimantų ekspertai labai atidžiai gilinasi į deimanto anatomija.

Deimantų briaunavimas skirstomas taip:

  • Idealus briaunavimas. Taip briaunuoti deimantai maksimaliai atspindi į juos patekusią šviesą, o jeigu ideali yra ir deimanto simetrija bei poliravimas, briliantas dar gali turėti širdelių ir strėlyčių efektą ( Hearts & arrows)

    • Labai geras briaunavimas. Tokie deimantai atspindi beveik tiek pat šviesos, kiek idealaus pjūvio, ir yra pigesni nei idealaus pjūvio briliantai.
    • Geras briaunavimas. Gero briaunavimo deimantai tam tikrų šviesos spindulių gali neatspindėti. Skirtumas tarp gero ir labai gero briaunavimo briliantų nėra itin didelis, tad gero briaunavimo briliantų vertė yra gera.
    • Vidutinis briaunavimas. Vidutinio briaunavimo deimantas laikomas kokybišku deimantu, bet atspindi kur kas mažiau šviesos nei gero briaunavimo briliantai.
  • Blogas briaunavimas. Tokio briaunavimo deimantai blogai atspindi šviesą ir nešvyti. Geros reputacijos gamintojai, saugodami savo vardą, vengia prekiauti tokiais deimantais.

Deimanto šviesos atspindžio efektas

Kuo geriau briaunuotas deimantas, tuo daugiau šviesos jis atspindi. Šviesa patekusi į briliantą, grįžta per deimanto aikštelę. Šviesa keliauja apie 299 km per sekundę greičiu, o patekusi į briliantą sulėtėja iki 124km per sekundę.

    1. Reflekcija (atspindys). Šviesos spinduliai patenka per deimanto paviršių. Per žabiškai greitą laiką šviesos spindulys (reflekcija) patenka tarp deimanto karūnos kampų, kita šviesos dalis patenka į deimanto vidų.
    1. Refrakcija. Likusi šviesos dalis patenka ir atsispindi deimanto centre. Šviesa, kuri atsimuša į vidines deimanto sieneles yra vadinama refrakcija.
  1. Dispersija. Šviesos spinduliai atsimušę nuo deimanto sienelių išeina per deimanto aikštelę. Kai šviesa iškeliauja iš deimanto, matomas spalvų spektras, tuo metu deimantas žaižaruoja visomis spalvomis.

Rinkdamiesi deimantus būtinai atsižvelkite į visus jo parametrus ne tik dydį. Akmuo, kuris blogai briaunuotas ir neskleidžia šviesos atrodo kaip negyvas, toks deimantas tikrai nedžiugins. Atkreipkite dėmesį į deimanto žaižaravimą ir spalvų žaismą, gerai briaunuotas briliantas, nešiojamas ant rankos ar kituose papuošaluose, visada trauks akį.

Paskelbta: Apie deimantus

Palikite komentarą