Naujausi įrašai

Prietarai apie žiedus. Kuriais tikite Jūs?

Greičiausiai visi turime prietarų ar keistų mitų, kuriais tikime. Vienus išgąsdina per kelią perbėgusi juoda katė, kiti tiki, kad dužusius taurės atneš laimę. Nors kartais tam tikri įsitikinimai neatrodo patys logiškiausiai, kažkur giliai viduje vis tiek pradedame nerimauti dėl blogų ženklų arba džiaugtis dėl gerų.

Kiekvienoje kultūroje ar net kiekvienoje šeimoje įvairiausi prietarai ir tikėjimai gali būti labai skirtingi, perduodami iš kartos į kartą ir gyvi mūsuose kartais net nesusimąstant, kodėl būtent tuo tikime. Tiesiog turime nuo mažų dienų išmoktą žinojimą.

Tad, kokie prietarai bei mitai yra patys populiariausi apie mūsų kasdien nešiojamus papuošalus – sužadėtuvių bei vestuvinius žiedus? Pasidomėjome šia tema plačiau ir nusprendėme pateikti keletą populiariausių. Ar jais tikite ir Jūs?

Sužadėtuvių žiedas „Melody“

Prietarai apie sužadėtuvių žiedą

Sužadėtuvių žiedas – kiekvienos merginos itin laukiamas papuošalas.  Šis juvelyrikos dirbinys – tai per simbolį išreiškiamas partnerio pasižadėjimas, kad jo išrinktoji yra būtent ta, kuria pasižadama rūpintis bei užtvirtinti meilę šventa sąjunga – vedybomis.

Vienas įdomesnių prietarų apie sužadėtuvių žiedą yra kilęs iš vakarietiškos kultūros. Manoma, kad itin svarbu savaitės diena, kada perkamas sužadėtuvių žiedas, nes tai nulems ir vedybinį poros gyvenimą. Pavyzdžiui, jei papuošalas renkamas pirmadienį – poros gyvenimas bus labai užimtas ir pilnas iššūkių, tuo tarpu jei sužadėtuvių žiedas įsigyjamas šeštadienį – artėjantis šeimyninis gyvenimas bus džiaugsmingas, pilnas linksmybių bei malonumų. Beje, anot vakarietiškos kultūros, šis prietaras galioja ir pasirinktai vestuvių dienai. Kaip pavyko išsiaiškinti, paisantiems šio prietaro, tobuliausia diena žiedo pirkimui arba vedyboms yra trečiadienis.

Klasikinis sužadėtuvių žiedas „Andromeda“

Kitas, greičiausiai mums labiau pažįstamas bei artimas įsitikinimas apie sužadėtuvių žiedą, kad šis papuošalas yra atsakingas už visą vedybinio gyvenimo laimę. Todėl, jei auksinis meilės simbolis yra perduodamas iš kartos į kartą, tikėtina, kad būsima santuoka bus tokia pati, kaip ir praėjusios žiedo nešiotojos. Tad rinkitės atsakingai! Jei vyras nusprendė pasipiršti savo išrinktajai su buvusiu jo močiutės ar prosenelės sužadėtuvių žiedu, verta atidžiau išsiaiškinti, kokia išties buvo praėjusi santuoka.

Sužadėtuvių žiedas „Morgan“

O ar leidžiate pasimatuoti savo papuošalus kitiems? Merginos, pagaliau sulaukusios išsvajotojo sužadėtuvių žiedo iš karto noriai pasidalina džiugiomis naujienomis su draugėmis. Neretu atveju ir kitos, šio papuošalo dar neturinčios merginos, labai nori pasimatuoti draugės žiedą. Tačiau, anot populiaraus prietaro, vis tik reikėtų šį simbolį pasaugoti ir nešioti tik pačiai savininkei. Kai kuriose kultūrose netgi tikima, kad ta, kuri pasimatuos draugės sužadėtuvių žiedą, ankščiau ar vėliau pavogs būsimą draugės vyrą!

Sužadėtuvių žiedas „Elija“

Ką apie būsimą santuoką sako akmuo, kuriuo puoštas sužadėtuvių žiedas? Nors Lietuvoje populiariausias akmens pasirinkimas perkant sužadėtuvių žiedą yra deimantas, vis labiau populiarėja išskirtinio dizaino žiedai, puošti spalvotais brangiaisiais akmenimis. Mėlynas safyras, pavyzdžiui, yra garantuotos laimingos santuokos akmuo. Ryškus ir viliojantis žalias smaragdas, tikima, taip pat užtikrins sėkmingą bei amžinybę trunkančią santuoką. Dar vienas sužadėtuvių žiedui tinkamas akmuo – akvamarinas. Kaip matote, anot prietarų, vedybinė laimė mėgsta šaltus atspalvius.

Žiedas „Katherine“ su mėlynu safyru

Tuo tarpu akmuo, kuris anot įsitikinimų tikrai neturėtų puošti sužadėtuvių žiedo – perlas. Daugelyje šaltinių minima, kad perlas gali aptemdyti santuokinį poros gyvenimą, pilną ašarų bei nuoskaudų. Vis tik, mes linkę šiuo prietaru netikėti – perlus labai mylime!

Prietarai apie vestuvinius žiedus

Jei paklaustumėte savo tėvų ar senelių, kokių jie žino prietarų apie vestuvinius žiedus, greičiausiai išgirstumėte ne vieną intriguojančią istoriją. Tad, kokiais prietarais ar mitais apie  vestuvinius žiedus tikime mes?

Vestuviniai žiedai „Nica“

Vestuvinių žiedų prietarai Lietuvoje labai populiarūs, tačiau atradome vieną tikrai intriguojantį tikėjimą, kurio dar nebuvome girdėję. Ar vestuvių ceremonijos metu netyčia išmetėte iš rankų vestuvinį žiedą? Iškart susikrimtote ir pagalvojote, kad tai blogas ženklas? Nuraminsime, viskas priešingai! Tikima, kad jei santuokos ceremonijos metu jaunoji arba jaunasis netyčia pameta vestuvinį žiedą ant grindų – tokiu būdu yra nuvejamos visos blogos dvasios ir negandos, o porai belieka džiaugtis sėkmingu nauju gyvenimo etapu. Su papuošalo trenksmu į žemę išgąsdinami visi negerumui. Tad geriau jau leiskite žiedams kristi iš rankų!

Vestuviniai žiedai „Riviera“

Dar vienas įdomus tikėjimas byloja apie tai, kas taps šeimos galva. Jei vestuvių metu jaunikis jaunajai aukso žiedą ant piršto užmauna itin sunkiai, vadinasi, labai tikėtina, kad svarbiausius sprendimus poroje priims būtent moteris. Lygiai taip pat šis prietaras galioja ir kitai pusei – jei būsimai žmonai ne iš karto pavyksta ant piršto užmauti vyrišką vestuvinį žiedą, tuomet šeimoje paskutinis žodis visada bus vyro.

Vestuviniai žiedai „Filadelfia“

Renkantis vestuvinius žiedus, greičiausiai net nesuabejojame, kad jie turėtų būti pagaminti iš aukso. Toks tikėjimas populiarus jau nuo senų laikų. Auksas – visais laikais buvo itin vertinamas ir brangus metalas, todėl tikima, kad norint užtikrinti neišblėstančią meilę bei išreikšti amžiną įsipareigojimą vienas kitam, reikia apsikeisti kažkuo brangiu ir vertingu. Būtent ta vertybe tapo iš brangaus metalo pagamintas juvelyrikos dirbinys, kuriuo išreiškiamas pasitikėjimas partneriu, kad vienas kitam gali patikėti viską.

Vestuviniai žiedai „Faro“

Tad, kokius prietarus bei įsitikinimus jau žinojote, o apie kuriuos perskaitėte pirmą kartą? O galbūt kažkuris jų pasirodė esantis tiesa? Žinoma, nepamirškite, kad visi šie prietarai išsipildo tik tada, kai tikrai jais tikime. Jei nuoširdžiai mylite vienas kitą bei esate pasiruošę kartu pereiti per ugnį ir vandenį, jokie netikėti prietaringi įvykiai nepaveiks Jūsų santykių bei ilgo vedybinio gyvenimo.

Straipsnį parengė INDIVI juvelyrikos studijos papuošalų ekspertė Viktorija Matuzonytė

Paskelbta: Vestuviniai žiedai

Palikite komentarą