Naujausi įrašai

Ant kurios rankos nešioti sužadėtuvių ir vestuvinį žiedą?

Merginų taip laukiamas sužadėtuvių žiedas bei dviejų žmonių sąjungą patvirtinantys vestuviniai žiedai yra būtent tie papuošalai, kurie bus nešiojami visą gyvenimą. Dėl šios priežasties šie juvelyrikos dirbiniai tampa tokie geidžiami bei mylimi. Sužadėtuvių žiedas yra įteikiamas kaip pasižadėjimas ateityje įtvirtinti poros santykius oficialiai bei nuolat rūpintis ir mylėti. Tuo tarpu vestuvinis žiedas yra tarsi šio pasižadėjimo įvykdymas bei užtvirtinimas, todėl dažniausiai moterys vestuvinį žiedą nešioja kartu su sužadėtuvių žiedu.

Sužadėtuvių žiedas „America“ su briliantais

Ant kurios rankos nešioti sužadėtuvių žiedą?

Ant kurios rankos nešioti sužadėtuvių žiedą apibrėžtų taisyklių nėra. Paprastai labiau dėmesys kreipiamas į patį žiedą, jo vertę ir dizainą. Įprasta, kad sužadėtuvių žiedas yra balto aukso, dažniausiai klasikinio dizaino su vienu centriniu akmeniu. Žinoma, populiariausias akmens pasirinkimas – baltas briliantas. Tačiau nepaisant šių nerašytų taisyklių, pastebime padidėjusį susidomėjimą ir netradiciniais sužadėtuvių žiedais – geltono ar raudono aukso, puoštais spalvotais brangiaisiais akmenimis ar individualiais žiedais, kurių dizainą neretai kartu su juvelyrų pagalba noriai kuria patys vyrai.

Žiedas „Karim“ su juodu deimantu

Nors aiškių taisyklių, ant kurios rankos turi būti nešiojamas sužadėtuvių žiedas nėra, vis dėlto jau nuo senų senovės tikima, kad sužadėtuvių žiedu yra puošiamas būtent kairės rankos bevardis pirštas. Tačiau iš kur atkeliavo ši tradicija?

Senovės romėnai pasirinko šį pirštą, nes tikėjo, kad yra vena, kuri tiesiogiai sujungta su širdimi. Šią jungtį romėnai romantiškai vadino „Vena Amoris“ arba „Meilės vena“. Nors ši idėja pasirodė esanti klaidinga, kaip matote, tradicija vis dar išliko.

Kitose šalyse, tokiose kaip Rusija ir Graikija, sužadėtuvių žiedas dažniausiai nešiojamas ant dešinės rankos. Dauguma tradicinių katalikų porų mano, kad ketvirtasis pirštas turi simbolinę prasmę ir ryšį su širdimi. Todėl šios poros (net ir tos, kurios gyvena Rusijoje ir Graikijoje) paprastai laikosi tradicijos nešioti sužadėtuvių ir vestuvinius žiedus ant bevardžio kairės rankos piršto.

Žiedas „Nova“ su deimantu

Ant kurios rankos nešioti vestuvinį žiedą?

Vestuviniai žiedai – ypatingas amžinos meilės bei pasižadėjimo rūpintis vienas kitu simbolis. Tai papuošalas, kurį nešiosite bei kuriuo puošitės visą gyvenimą, todėl norisi pasirinkti kuo kokybiškesnį bei kuo labiau Jums asmeniškai tinkantį variantą.

Šiandien pastebime, kad renkantis vestuvinius žiedus galvojama ne tik apie dizainą, patogumą ar kitas detales, tačiau ir daug svarstoma, ant kurios vis tik rankos turėtų būti nešiojamas vestuvinis žiedas.

Vestuviniai žiedai „Hilton

Vestuvinio žiedo nešiojimo tradicijos skirtinguose pasaulio žemynuose taip pat gali skirtis. Pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose bei Vakarų Europoje vestuvinį žiedą yra priimta nešioti ant kairės rankos bevardžio piršto. Ši dėvėjimo tradicija siejama su tuo, kad kairė ranka yra arčiau širdies, todėl simboliškai ant šios rankos ir turėtų būti dėvimas šis auksinis amžinos meilės simbolis.

Lietuvoje įprasta vestuvinį žiedą nešioti ant dešinės rankos bevardžio piršto. Tokiu būdu vestuvinis žiedas dažniausiai nešiojamas kartu su sužadėtuvių žiedu taip vienas kitą papildydami. Tačiau, nepaisant šios įsisenėjusios tradicijos, šiandien poros vis mažiau dėmesio kreipia į šią taisyklę, ant kurios rankos ar piršto nešioti vestuvinį žiedą, daug svarbiau tampa papuošalo patogumas, dizainas bei kitos paties juvelyrinio dirbinio savybės.

Vestuviniai žiedai „San Diego

Nors yra priimtos vestuvinių žiedų nešiojimo tradicijos, vis tik vertėtų nepamiršti, kad tai Jūsų poros asmeninis pasirinkimas. Auksinis žiedas – pats iš savęs yra santuokos simbolis, kuris nesvarbu ant kurios rankos dėvimas turi tą pačią reikšmę. Ratas arba šiuo atveju apvalus žiedas simbolizuoja amžinybę ir yra užuomina į nenutrūkstančią partnerystę. Tad renkantis vestuvinius žiedus bei sprendžiant, ant kurios rankos jį nešiosite, pirmiausiai atsakykite sau į klausimą, ką šis simbolis reiškia būtent Jums asmeniškai.

Straipsnį paruošė INDIVI juvelyrikos studijos papuošalų ekspertė Viktorija Matuzonytė

Paskelbta: Patarimai

Palikite komentarą